fredag 28 januari 2011

Hej alla . . . som följt vårat hektiska program i Sydafrika.
Efter flera dagars workshop med diskussioner och djupgående analyser av vår undervisning var vi dränerade på mental energi och att då ge sig i kast med att skriva blogg blev oss övermäktigt.
Under fem dagar hängav vi oss, tillsammans med våra sydafrikanska kollegor, åt att ta itu med våra egna små forskningsprojekt. Under ledning av våra universitetslärare och forskare formulerade vi problem eller det vi skulle genomföra studier av.
Trots det stora, för att inte säga giganstiska geografiska avståndet, i förhållande till våra lärarkollegor i Sydafrika kom vi att stå varandra mycket nära. Efter en kort presentationsrunda satte vi igång att arbeta omedelbart.
De fysiska förutsättningarna var inte så väsensskilda som man kan tro. 
Ett klassrum med bänkar, ett antal elever och en läroplan att följa är grunden för vår verksamhet.
De sydafrikanska klasserna är betydligt större än våra med maximalt femtio (50) elever i varje klass. Utrustningen något enklare men lärarnas entusiasm och elevernas vetgirighet ligger på samma nivå som i Sverige.
Vi kände en enorm värme från våra sydafrikanska kollegor och blev mycket väl mottagna på de två skolor som ingår i projektet; Rocklands High och Spine Road Primary. Vi kunde, utan större tvekan, ha stannat betydligt längre och ägnat ännu mer tid till en djupare förståelse för deras undervisning. Att komma på besök som vi gjorde ger också värdefulla perspektiv på vår egen lärargärning. Vi ser helt enkelt saker och ting med lite andra ögon nu än innan.  Vi stormtrivdes verkligen med upplägget på studierna,  Vi vill härmed också framföra vårt varma tack till alla som möjliggjort för oss att besöka Sydafrika. Nu följer några bilder som en illustration till texten här ovan.
Hälsar Sandra, Mi och Janne







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar